Spać z małym dzieckiem czy nie spać?

Re: Spać z małym dzieckiem czy nie spać?

Postprzez Mallyna Pt, 27 maja 2011, 07:41

Ja śpię z Olkiem, a tez zarzekałam się że nie będę, bo napatrzyłam się na rodzinę mojego brata. Otóż mój brat ma dzieci w wieku 6 lat, 3lata i 8m-cy i z bratem moim do tej pory śpią chłopcy a z bratową śpi Marysia. no masakra!!!!!
Oluś jak się urodził był malutki i chudziutki i tak mi szkoda było go zostawiać w łóżeczku 8-) dzisiaj jeszcze całej nocy nie przesypia bez jedzenia ale śpi sam w "dorosłym" łóżku, bo każda próba przełożenia go do łóżeczka kończy się fiaskiem, młody się budzi i często bez cycy nie uśnie....
Migotko nie przyzwyczajaj dziecka do lulania na rękach, bo później będzie kłopot bo inaczej nie zaśnie. Olek też "lubil" rączki ale szybko przyzwyczaiłam go do zasypiania w wózku w dzień, bo kręgosłup mi już wysiadał
Obrazek Obrazek
Mallyna
Mistrz magii

GG: 9297202
Data ślubu: 6 września 2008

Postprzez migotka Pt, 27 maja 2011, 08:54

Mallynko ja też na początku nie chciałam dać małej do łóżeczka,
właśnie bo taka malutka była, a teraz śpi w łóżeczku już,
no i nie zapeszać bez problemów jak na razie, czasami ma problem z zaśnięciem,
ale jak Ją tylko złapię za rączkę, to zaraz śpi :grin: .
Co chodzi o usypianie na rękach, no trudno tak sobie nauczyłam,
na strasznie płacze jak ma zasypiać w wózku, więc po co mam Ją stresować,
a na rękach jak jest bardzo zmęczona, to do 10 min śpi i zaraz Ją kładę wtedy do wózka,
nie noszę Jej jak śpi. A w nocy w ogóle Ją nie muszę nosić, napije się mleczka
i zaraz znowu sama zasypia.
Teraz możesz mieć coraz trudniej Olka przyzwyczaić do spania w łóżeczku,
ja mojej dawałam 6 tygodni, ale udało się wcześniej.
Moja siostra do tej pory śpi z córką, a ma Ona 6 lat,
już niby miała spać sama, ale nie nie chce i już,
ja bym do takiego czegoś doprowadzić nie chciałam.
Obrazek
Obrazek
migotka
Mistrz magii

GG: 0
Data ślubu: 16 lipca 2009

Postprzez lilianka17 Pt, 27 maja 2011, 10:56

No to nieżle brat spi z dziecmi a nie z żona..
A kuzynka jak malego przyzwyczajala spac w łóżeczku to dala mu pieluszke przesiaknieta jej zapachem i spal bo czul mame.
Obrazek
Obrazek
lilianka17
Młody Adept

Data ślubu: 14 sierpnia 2010

Postprzez Dear So, 28 maja 2011, 23:35

Nasza Mala z nami nigdy nie spala, jak byla malenka spala w takim koszyku mojrzeszowym jak go nazywajá. Bylo jej tam przytulnie na maxa. Jak troche podrosla i zaczelo robic jej sie tam ciasno przelozylismy ja do lózeczka. Balismy sie, ze ja przygnieciemy,gdyby z nami spala, szczegolnie Jozek.
A co do usypiania to niestety tez musialam Ja lulac na rekach dlugo, dlugo bo sama by nie zasnela :roll: Moze dlatego, ze dlugo Ja te okropne kolki méczyly i tak sie przyzwyczaila, nie wiem... Ogólnie byla takim malutkim kangurkiem, zawsze trzeba bylo Ja nosic. Dobrze, ze z tego juz wyrosla ;)
Obrazek

Obrazek
Dear
Fanatyk mioteł

Data ślubu: 25 kwietnia 2009

Postprzez lilianka17 Wt, 31 maja 2011, 20:31

To kosz sie sprawdził i zosienka spała sama a nie z rodzicami.
A jak biedactwo miala kolki to lepiej jej było u mamy na rekach, i jak wtedy nie pomóc malcowi usnąć.
Mysle ze kazdy rodzic wie co dla swojego dziecka jest dobre, jesli spac to do czasu bo sa rozne sytuacje.
Obrazek
Obrazek
lilianka17
Młody Adept

Data ślubu: 14 sierpnia 2010

Postprzez Pyśka Śr, 1 cze 2011, 04:32

My co prawda tylko jeden dzień byłyśmy z Martynką w domu i spała sama w swoim łóżeczku :D Mam w tej sprawie identyczne zdanie jak Asiek. Obudziła się 4 razy w nocy na karmienie - nakarmiłam ją i znów do swojego łóżeczka :) i ładnie spała. Nawet tutaj w szpitalu nie śpi ze mną. Na karmię ją i przekładam do tego seksi szpitalnego wózka < te które rodziły to wiedzą :D> Ładnie śpi całą noc budzi się 4 razy na karmienie i znów spać. Na rękach jej nie noszę prawie w ogóle - lekarze mi zabronili - powiedzieli, że straciłam sporo krwi i jestem słaba i mogłabym ją upuścić jak stracę przytomność. Jedynie biorę ją na ręce do przekładania , przebierania czy ulewania i to wsio. Jedynie jak przyjedzie zakochany w córuni tatuś to bierze ją na ręce bo mówi, że musi się nacieszyć, a ona uśmiecha się sama do siebie jak jest u taty na rękach.
Tylko zastanawiam się czy to dobrze, że ona usypia mi przy cycu?? Jak myślicie??
Obrazek
Obrazek
Pyśka
Mistrz magii

GG: 956125
Data ślubu: 5 lipca 2008

Postprzez Asiek Śr, 1 cze 2011, 09:22

Na początku chyba każda dzidzia usypia przy cycu. Przynajmniej moje dwie dzidzie tak zasypiały i znajomych. Miłek do 5 miesiąca zasypiał przy cycu. Jak przeszedł na butelkę to po butli go kładłam do łóżeczka i już tam zasypia ładnie. Także się nie przejmuj tylko w spokoju się karmcie. Ciesz się, że nie musisz jej później jeszcze lulać, nosić, tylko przekładasz do łóżeczka i spokój :)
Obrazek
Asiek
Fanatyk mioteł

GG: 2186747
Data ślubu: 23 sierpnia 2008

Postprzez Mallyna Cz, 2 cze 2011, 07:42

Olus też zasypiał przy cycy :) do tej pory to lubi :) do tego dochodzi tęsknota bo mnie nie ma od 6 do 15 :roll:
Obrazek Obrazek
Mallyna
Mistrz magii

GG: 9297202
Data ślubu: 6 września 2008

Postprzez Dear Cz, 2 cze 2011, 23:21

Zosia to samo, cyc i spanko przytulanko :grin:
Obrazek

Obrazek
Dear
Fanatyk mioteł

Data ślubu: 25 kwietnia 2009

Postprzez kasia_polak So, 23 lip 2011, 09:57

To jest bardzo ciekawy temat. Jedni są zdania, że spać inni że nie spać. Już od kilku lat słyszałam o przypadkach śmierci łóżeczkowej i mnie to bardzo przestraszyło. Wiadomo, że to nie jest reguła ale lepiej zapobiegać... Ostatnio jednak widziałam program, w którym zalecali, gdyż to zmniejsza stres u noworodka i niemowlaka. Mam dwuletnią córeczkę i nie spaliśmy z nią w łóżku od małego. Jak zaczęła chodzić i nauczyła się wychodzić sama ze swojego łóżeczka, to w nocy zdarzało jej się wskoczyć nam do łóżka. Jak już mocno spała to odnosiliśmy ją do swojego łóżeczka. Dzisiaj nie mamy z tym problemu. Śpi spokojnie w nocy sama a my mamy miejsce na intymność...;)
kasia_polak
Świeżak

Poprzednia stronaNastępna strona