Jak tanio przeżyć miesiąc...

Re: Jak tanio przeżyć miesiąc...

Postprzez Dear Cz, 29 sty 2009, 23:06

Crita napisał(a):haha :D No faktycznie :D Szkoda ze nie mam bazylii swiezej, bo bym sobie normalnie zaraz zjadla :D

A ja mam swiezá bazylie :grin: . Rosnie sobie przez caly bozy rok na parapecie kuchennym. Zawsze pod réká :ok: Nic prostrzego kup nasionka, zasiej w jakiejs malej doniczce i systematycznie podlewaj :grin1: . Ale pora na sianie to chyba wiosna, wiéc sie jeszcze wstrzymaj:)
Obrazek

Obrazek
Dear
Fanatyk mioteł

GG: 0
Data ślubu: 25 kwietnia 2009

Postprzez Crita Cz, 29 sty 2009, 23:12

Wiem wiem, od wiosny mielismy caly czas swieza bazylie, ale potem zjedlismy cala i kazda, ktora potem kupilismy zdychala :D
http://niejednostajniefajnie.blogspot.com/

Work like you don't need the money,
Dance like no one is watching,
Love like you have never been hurt!
Crita
Adept

Postprzez skrzypion Cz, 4 cze 2009, 17:38

Z tanioszek polecam kotlety z kalafiora, przy czym danie jest tanie tylko sezonowo, kiedy kalfiorki kosztują najmniej.
Potrzebne:
1 kalafior
1 jajko
bułka tarta
kurkuma, curry, pieprz, sól, kmin rzymski (przyprawy są opcjonalne)

Kalafiorka gotujemy, żeby był mięciutki, potem przesmażamy z przyprawami (chodzi o to, żeby woda, która jest w kalafiorze po gotowaniu, odparowała). Jak ta masa przestygnie, wbijamy jedno jajko, miąchamy i obtaczamy w bułce tartej. Jak ciasto jest za rzadkie, można dodać trochę mąki. Tak naprawdę można z tego zrobić 'przegląd lodówki' czyli mamy jakąś zbłąkaną marchewkę i ziemniaka to też dodajemy. Nam tych kotletów starcza na jakieś 2-3 dni na 2 osoby, a kalafiorki kosztują 3 zł :) Można zaszaleć i zrobić do tego sałatkę z pomidora, oliwy, czosnku i bazylii :jemy:
Danie podałam kiedyś koledze, który nienawidzi kalafiora, powiedziałam mu z czego są te kotlety dopiero jak poprosił o dokładkę ;)
WWW.PRZEDPO.PL
Dołącz do największej w internecie bazy ludzi, którzy doświadczyli w swoim zyciu zmian!
skrzypion
Eksperymentator wiedzy magicznej

Postprzez Dear Pt, 5 cze 2009, 12:05

ciekawe, trzeba spróbowac ;)
Obrazek

Obrazek
Dear
Fanatyk mioteł

Data ślubu: 25 kwietnia 2009