Desery

Re: Desery

Postprzez Mallyna Śr, 30 lip 2008, 10:17

STRAŻACKIE
25 dag mąki (podpowiedź 2szkl to 30dag mąki), 10dag margaryny, 10 dag cukru (pół szkl), cukier waniliowy, jajo.
Zagnieść ciasto i wstawić na 30min do lodówki.
Budyń śmietankowy ugotować w 2 szklankach kompotu wiśniowego - ugotować budyń normalnie, ale zamiast mleka używać soku :). Budyń lekko przestudzić, dodać wiśnie (bez pestek), wymieszać i wylać masę na ciasto.
Piec w 200C ok 10minut i 30 minut w niższej temp - 180C.

PLACEK ZARĘCZYNOWY - szybki, prosty i pyszny
25dag cukru, 25dag mąki, 25dag margaryny, 25dag orzechów włoskich, 3 zółtka 1 jajo 1łyżeczka p.do p.,
Margarynę skruszyć z mąką - tzn porozcierać palcami margarynę tak z mąką, żeby powtały takie wiórki. Dodać zmielone orzechy włoskie- połowę, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec 3 równe placki ( 180C - jak będą przypieczone...).
Krem: 2szkl kwaśnej gęstej śmietany zmiksować na sztywno z ok 15 dag cukru pudru (jeżeli będzie za mało to dodać jeszcze wg gustu), dodać pozostałe zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. Przełożyć placki kremem. Na wierch można polać czekoladową polewą lub posmarowac kremem :)
Obrazek Obrazek
Mallyna
Mistrz magii

GG: 9297202
Data ślubu: 6 września 2008

Postprzez Asia Śr, 6 sie 2008, 15:56

cholercia, nie mamy miksera...trza czekać na prezenty ślubne :D a z deserów jednym z moich ulubionych jest tiramisu: nasączone kawą wymieszaną z likierem amaretto biszkopty układa się na blaszce do pieczenia (przynajmniej ja tak robię, bo nie chce mi się bawić w układanie ich osobno do miseczek), a na to daje warstwę kremu: ubite na parze żółtka (ja daję 6-7) ze szklanką cukru pudru i dodawanym powoli serkiem mascarpone. trzeba ubijać aż zgęstnieje (lepiej dać mniej żółtek, żeby nie było za rzadkie). I na zmianę-biszkopty, krem, biszkopty, krem. Na wierzchu ma być krem. Ten wierzch posypuje się kakao. Całość do lodówy na kilka godzin, choć u mnie wyżerają już po niedługiej chwili:)
Obrazek
Asia
Podawacz różdżek

GG: 0
Data ślubu: 6 września 2008

Postprzez KatjaM Pn, 16 mar 2009, 15:16

Tiramisu

Składniki:

• 30 dag podłużnych biszkoptów
• 50 dag mascarpone
• 4 jajka
• 8 łyżek drobnego cukru kryształu
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 50 ml likieru amaretto
• 2 łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:

Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić.
Do żółtek wsypać 3/4 przygotowanego cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem. Dodać mascarpone i wymieszać łyżką.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Wsypać pozostały cukier i dalej ubijać przez 2 minuty. Połączyć z masą z mascarpone.
Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu.
Deser włożyć na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Deser podawać schłodzony.

Obrazek
KatjaM
Doświadczona Czarownica

Data ślubu: 25 lipca 2008

Postprzez KatjaM Pn, 16 mar 2009, 15:18

Sernik waniliowy z sosem truskawkowym

Spód:

• 5 pojedynczych batonów Twix (135 g)
• 125 g ciastek Digestive
• 50 g masła, roztopionego

Masa:

• 920 g twarogu trzykrotnie zmielonego
• 60 g miękkiego masła
• 225 ml śmietany kremówki
• 6 jajek
• 1 szklanka miałkiego cukru do wypieków
• 2 łyżeczki aromatu waniliowego
• wyłuskane ziarenka z 1 laski wanilii
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatki: truskawki w gęstym syropie

Wykonanie:

Spód: Dno formy o średnicy 25 cm wyłożyć folią aluminiową (boki folii wypuścić na zewnątrz formy i zawinąć na górnej krawędzi). Ciastka Digestive zmiksować blenderem lub dokładnie pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i posiekanymi batonami Twix. Masą wyłożyć dno formy. Wstawić do lodówki.
Masa: Twaróg przepuścić 3 razy przez maszynkę do mięsa. Wymieszać z masłem i śmietanką. Żółtka ubić z połową cukru. Białka ubić na pianę, pod koniec dodać resztę cukru. Wymieszać twaróg z żółtkami, dodać aromat, ziarenka wanilii, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i pianę z białek.
Masę serową wyłożyć na przygotowany spód. Przykryć folią aluminiową (jeśli chcemy zachować biały wierzch sernika). Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 60 minut, lub dłużej jeśli masa serowa jest bardzo płynna. Po upieczeniu sernik nie będzie całkowicie ścięty (nie piecze się go do "suchego patyczka"), ale nie powinien też być płynny w środku tylko sprężysty. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć obręcz formy i włożyć sernik do lodówki na całą noc, bez przykrycia. Podawać z truskawkami w syropie.

Obrazek
KatjaM
Doświadczona Czarownica

Postprzez twiggie Pn, 16 mar 2009, 15:19

helloł Katja!! ja mam dietę hahhaa
wszystko co wkleiłaś to smaki mojego starego!! każdy jeden
Obrazek
twiggie
Mistrz magii

Postprzez KatjaM Pn, 16 mar 2009, 15:20

8-) hahah ale mi sie zachcialo truskawek
KatjaM
Doświadczona Czarownica

Postprzez aniakins Pn, 16 mar 2009, 15:30

sama robisz te pysznosci katja?
ObrazekObrazek
Obrazek
aniakins
Mistrz magii

Data ślubu: 6 czerwca 2009

Postprzez KatjaM Pn, 16 mar 2009, 15:33

ostatnio zaczęłam się rozwijac kulinarnie 8-)
w zeszłym tygodniu robiłam ten sernik miała byc na impreze ale nie upilnowałam i Artur połowe zjadł hahah
KatjaM
Doświadczona Czarownica

Postprzez aniakins Pn, 16 mar 2009, 15:33

hehe, ja siedze i jem sernik ale kupowany, bo w tym domu oprocz mnie nikt nic nie piecze ani nikt nic slodkiego nie je
ObrazekObrazek
Obrazek
aniakins
Mistrz magii

Data ślubu: 6 czerwca 2009

Postprzez joanna Pn, 16 mar 2009, 15:47

KatjaM napisał(a):• 125 g ciastek Digestive

co to za ciastka, herbatniki, czy moze cos innego? :idea2:
joanna
Czarownica