25 dag mąki (podpowiedź 2szkl to 30dag mąki), 10dag margaryny, 10 dag cukru (pół szkl), cukier waniliowy, jajo.
Zagnieść ciasto i wstawić na 30min do lodówki.
Budyń śmietankowy ugotować w 2 szklankach kompotu wiśniowego - ugotować budyń normalnie, ale zamiast mleka używać soku
. Budyń lekko przestudzić, dodać wiśnie (bez pestek), wymieszać i wylać masę na ciasto. Piec w 200C ok 10minut i 30 minut w niższej temp - 180C.
PLACEK ZARĘCZYNOWY - szybki, prosty i pyszny
25dag cukru, 25dag mąki, 25dag margaryny, 25dag orzechów włoskich, 3 zółtka 1 jajo 1łyżeczka p.do p.,
Margarynę skruszyć z mąką - tzn porozcierać palcami margarynę tak z mąką, żeby powtały takie wiórki. Dodać zmielone orzechy włoskie- połowę, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec 3 równe placki ( 180C - jak będą przypieczone...).
Krem: 2szkl kwaśnej gęstej śmietany zmiksować na sztywno z ok 15 dag cukru pudru (jeżeli będzie za mało to dodać jeszcze wg gustu), dodać pozostałe zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. Przełożyć placki kremem. Na wierch można polać czekoladową polewą lub posmarowac kremem

a z deserów jednym z moich ulubionych jest tiramisu: nasączone kawą wymieszaną z likierem amaretto biszkopty układa się na blaszce do pieczenia (przynajmniej ja tak robię, bo nie chce mi się bawić w układanie ich osobno do miseczek), a na to daje warstwę kremu: ubite na parze żółtka (ja daję 6-7) ze szklanką cukru pudru i dodawanym powoli serkiem mascarpone. trzeba ubijać aż zgęstnieje (lepiej dać mniej żółtek, żeby nie było za rzadkie). I na zmianę-biszkopty, krem, biszkopty, krem. Na wierzchu ma być krem. Ten wierzch posypuje się kakao. Całość do lodówy na kilka godzin, choć u mnie wyżerają już po niedługiej chwili:)